fbpx
– moments –

BLOG

történetek a fotós szemével

Canon RF 85mm / 2 IS STM macro teszt | -CLARITY-

Nem számítottam rá, de ez a Canon RF 85mm / 2 IS STM macro objektív most nagyon meglepett! Ismét úgy tűnik, az RF bajonettes család kínálatának folyamatos bővítésével, a Canon még mindig tud meglepetéseket szerezni. Ráadásul elnézve a jövő évi hivatalos és félhivatalos előrejelzéseket, szinte egész 2021-ben R és RF karácsony várható…

De kezdjük az elején, ne olyan sietősen. Először is, újra (és újra és újra) leírom, hogy ez ismét nem egy technikai, téglafalfotózós és kromatikus aberráció-vadász teszt lesz. Valójában mindegyik „teszttel” szeretném bemutatni, hogy én mire és milyen eredménnyel használtam az adott objektívet. Inkább egyfajta élménybeszámoló, amiket ismét (nem)csak profi fotós kollégáknak szánok, a többi úgyis rajtad múlik. Továbbra is hiszek benne, hogy bár nagyon sokat tudnak segíteni a vázak és az objektívek, akkor is az elkészült képek szempontjából, legfontosabb dolgok előttük és mögöttük vannak. Fizikailag és szellemileg egyaránt. Szerintem a legjobb és legdrágább objektívek is el tudnának vérezni egy-egy kákán is csomót kereső „szakvizsgálaton”, amire bőven lehet találni bizonyítékot internetszerte. Szóval, így érdemes olvasni-nézegetni ezt a szubjektív objektív tesztet.

Valószínűleg dupla sokkal indult ez a közösen töltött pár nap (aminek a lehetőségéért ismét hatalmas köszönet állandó támogatómnak, a Camera Kft.-nek), mert nem mással párosíthattam a fent említett obit, mint a Canon új sikertermék-üdvöskéjével, az EOS R6 vázzal! Ahogyan az előbb már leírtam, a képeket nem csak a technika készíti, de azért na! Micsoda párosítás! Wow! De erről majd egy későbbi bejegyzésben…vissza az eredeti témához.

Több „piroscsíkos” objektív járt már és jár folyamatosan a kezeim és vázaim bajonettjei között (RF 85mm 1.2L USM; RF 50mm 1.2L USM), ezért a sokak számára talán ismerős (persze csak kizárólag hallásból!) elkényeztetett fotós túlméretes arcával indultam el ezért az objektívért…

Mi újat tudna nekem mutatni egy ilyen olcsóbb megoldás?!

Kézbevéve az RF 85mmf/2-t, a súlya és a mérete az első amik mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Kicsi és könnyű! Ahogy mondani is, ezért íme a specifikus bizonyíték: mindössze 90.5mm és 500g! Máris megcsillant a sok szépet látott szemem és az esküvőfotózások végére le-lefáradó derekam is egyaránt. Ennél a pontnál már azonnal elkezdett érdekelni, mit fog tudni a kicsike (milyen könnyű kíváncsivá tenni valakit, nem?!) Szóval csak van azért (az árazáson kívül is) oka, a sokféle objektívnek.

A kivitel most is, az RF sorozatú társaknál már megszokott és elvárt, maximálisan professzionális. Mivel képstabit is csempésztek bele (ami ráadásul R5-R6 esetén összedolgozik a vázban található stabival), így lassabb záridők felé is lehet nyugodtan merészkedni, ha a helyzet, vagy a kreativitásunk megkívánja.

Mit kívánhat még egy felhasználó?! Fókuszsebességet! Az új Canon rendszernél már tényleg nem tudni, hogy a tyúk vagy a tojás az oka, de ez is piszokgyors. Vagy túl sokáig kínoztam magam lassú fókusszal a múltban?! Lehet. Manapság az a rossz hírem, hogy egyetlen lassú dolog jöhet közbe, az a fotós maga.

De mit érne a remek kivitelezés és az izgalmas specifikáció, ha a képminőségben nem hozná az elvártakat?! Mindenki nyugodjon le a… a konkurencia meg főleg, mert a Canon ismét bizonyította, hogy igenis érdemes volt ennyi évet várni a RendszerFrissítésre. Érted?! RendszerFrissítés! … Na mindegy, induljunk fotózni, elvégre ezért gyűltünk itt most is össze.

Nem is mennék egyből nagyon messzire, elvileg portré objektívről van szó. Mivel abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy olyan csodás párom van, aki vállalta a családi karanténfotózást, boldogan éltem a lehetőséggel (amilyen boldogan vele is élek).

Biztos a szerelmes elfogultság is, de ez volt az első RAW beolvasás, amikor végre megláttam az észrevehetetlennek nem mondhatót: a részletgazdag, éles eredményt. Ahogyan írtam is, ennyire szép rajzolatban nem is reménykedtem, így már sokkal optimistábban, és lelkesedéstől fűtve indultam a szabadtéri bevetésre. Jöhetnek kis budapesti, karácsonyközeli hangulatképek?! Akkor hadd jöjjenek!

Amikor a világításról az utcai fények és egy gyanútlanul elhelyezett könyvautomata gondoskodik:

Figyelem! Bokehban és helyenként ISOban gazdag felvételek következnek, kényelmesen dőlj hátra.

És akkor ott találtuk magunkat az Ország Karácsonyfájánál. Na akkor eredt el a bokehzivatar csak igazán!

Bár csak részben a Canon RF 85mm / 2 IS STM macro érdeme, de ezt az ISO 20.000-es (igen, jól olvastad) fotót szintén meg kell mutatnom. A nemkicsit zseni EOS R6-ról is hamarosan ejtek néhány szót és fotót később a blogon.

Jöjjön néhány városi pillanatkép, amiknél nem feltétlenül a tervezők által megálmodott témákra használom a 85mm-es gyújtótávolságot. Szerintem a fotózásra is igaz, hogy a szabályok azért vannak…mert kit érdekelnek?! Amikor olyan szép témák várnak városszerte. Teljesen mindegy, hogy egy gyönyörű épületről, vagy pár falevélről, vagy kirakatról legyen szó.

Nem véletlenül szeretik a fotósok a karácsonyt! Minden díszes és színes fényekben fürdik. Ha pedig az elképzelésünket és céljainkat támogató rendszer van a kezünkben, akkor igazán élmény a budapesti fotózós barangolás.

De hogyan is maradhatna ki egyik kedvenc hidam, ami mindig tökéletes partner és modell, minden napszakban és minden nézőpontból. Ilyen témánál is tökéletesen teljesített a Canon RF85mm f/2. Maximális részletgazdagság, minimális CA.

Viszont a sok sétában eléggé meg tud éhezni az ember. Mutatom kb. mennyire:

Úgyhogy, ha már makró képességekkel is meg van áldva, akkor főzzünk és együnk valamit! Előre szólok, ha a karácsonyi bejglievő verseny miatt most diétára ítélted magad, akkor tekerj gyorsan tovább, mert nyáltermelő képsorok következnek. Időben szóltam…

Egy utolsó makró?! Még belefér?! Gyorsan kipróbáltam az EOS R6 focus bracketing funkcióját, majd a képeket a Canon (ingyenes!) Digital Photo Professional programjában illesztettem össze.

Most, hogy már portréztunk, sétáltunk, kicsit makrófotóztunk és ettünk is, jóllakottan összegezzünk egyet.

Kinek ajánlom ezt az objektívet? Mindenkinek, sőt még magamnak is.

Ha most vásárolod meg első EOS R vázadat (mondjuk éppen itt volt már az ideje a váltásnak, ezt te is biztosan érzed), akkor nagyon jó áron, egy szuper objektívvel vághatsz neki az új R-világodnak. Sokaknak volt eddig kifogása a váltás felmerülése kapcsán, hogy

jó, de csak nagyon drága objektívek vannak még

Egyrészt nyilván ha kipróbálták volna a jelenlegi EF bajonettes objektíveiket az új vázakon (egy nagyon egyszerű, de annál hatásosabb átalakítóval) máris változna a véleményük, másrészt idén már nem is egy RF bajonettes objektív érkezett a Canon kínálatában, amik igencsak figyelemre méltók. Az RF 35mm 1.8 Macro IS STM is egy kis csoda, az RF 50mm / 1.8 STM-et is már tesztelem (élménybeszámoló hamarosan), szintén kiváló ár-érték aránnyal dicsekedhet.

De egyáltalán nem zárnám ki a lehetséges vásárlók közül azokat sem, akik abban a boldog és irigylésre méltó helyzetben vannak, hogy L sorozatú RF objektívekkel van már tömve a fotóstáskájuk. Ez az obi egy remek társ lehet esküvőkön (makró képességének köszönhetően kiválóan alkalmas a gyűrű és részletfotók elkészítéséhez), de megállja a helyét portréstúdióban is, ahol döbbenetes részletességre képes. A Canon RF 85mm / 2 IS STM macro egy újabb remek választás, kiváló képminőséggel és igencsak kecsegtető árcédulával. És mi jön még? Ha lehet hinni a pletykáknak, megint mozgalmas és izgalmas új év elé néznek a Canon tulajdonosok. De ez már egy következő történet lesz, amit már nagyon várok…

Köszönet ismét a Camera Kft.-nek, hogy kipróbálhattam ezt az objektívet is! Továbbra is azt tanácsolom, ha bizonytalan vagy, ahogy már több bejegyzésemben írtam, először bérelj objektívet te is, így a saját tapasztalataid alapján tudsz a vásárlás mellett dönteni.

TETSZIK A BEJEGYZÉS?

köszönöm ha kedveled és megosztod!

OSZD MEG AZ ISMERŐSEIDDEL IS

hátha ők is éppen fotóst keresnek!

LÁTTAD MÁR?

a legfrissebb bejegyzések

KÖVESS

Facebookon

TETSZIK A BEJEGYZÉS?

köszönöm ha kedveled és megosztod!

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozásának érdekében. A honlap böngészésével hozzájárulsz a használatukhoz.

TETSZIK A WEBOLDALAM?

köszönöm ha kedveled és megosztod!