fbpx
– moments –

BLOG

történetek a fotós szemével

Canon RF 24-105mm / 4 IS nano USM teszt | -ADVENTURES-

Igen, én is úgy voltam anno a Canon RF 24-105mm / 4 IS nano USM objektívvel, mint sokan. Ha már úgyis benne van a dobozban, ha már úgyis occsóé’ adják a váz kísérőjeként, akkor miért utasítanám vissza?! Majd legfeljebb eladom… De a közös történetünk, így több mint két év távlatából visszatekintve, igencsak másképp alakult. Visszanézve az ezidő alatt készített fotóimat, a nem egyedülálló fényerő-sznobizmusom ellenére, ez lett az eddig legtöbbször használt objektívem. A tények bizony makacs dolgok, ráadásul nagyon ritkán hazudnak.

Szóval hozzám is a legáltalánosabb módon érkezett meg a legismertebb „kitobi”.

Mivel sokan olyanok is olvassák a bejegyzéseimet, akik (még)nem fotósok (a hazai statisztikák alapján egy napon ők is photography lesznek, ellenvetés nincs…), ezért íme az egyszerű definíciója a „kitobi” elnevezésnek: egy olyan objektív, amit ha a vázzal együtt „csomagajánlatban” vásárolsz, sokkal olcsóbban jutsz hozzá, mintha külön vennéd meg. Viszont ezen a ponton a Canon ismét kitesz magáért, mert a váz minőségéhez kiválóan passzoló, profi objektívet ad kifejezetten kedvező áron. Így kerül a dobozba, és ezáltal a turisták nagy százalékának vázára is már több generáció óta a 24-105mm-es, L-es sorozatú obi.

Tetszetős, komoly és határozott külsővel, a kis piroscsíkos.

  • Nano USM autofókusz
  • 5 fokozatú képstabilizátor
  • L sorozatra jellemző kialakítás, ami védelmet nyújt a por és a nedvesség ellen

Emlékszem fotóssá serdülésem hajnalára, amikor minden nekem tetsző képnél a legelső kérdésem az volt, hogy

Vajon milyen vázzal és obival készült?!

Ettől a választól vártam én is, hogy a vásárlás után, pillanatok alatt ugyanolyan kreatív és tehetséges leszek, mint akinek a munkáját rajongással nézem. De nem baj, mindenkinek kell egy kis idő mire rájön, hogy bár nem elhanyagolható szempont sokszor, mégsem egy eszköztől lesz jó egy fotó.

Hihetetlenül szép és kreatív fotókat készítenek a mai napig a legolcsóbb kis vázakkal és (kvázi műanyag) objektívekkel. Vannak hozzám tanulni járó kezdő, de kreatív fiatalok, akik tapasztaltabb fotósokat megszégyenítő kreativitással nyűgöznek le folyamatosan, pedig egyáltalán nem rendelkeznek még profi felszereléssel! De felesleges újra és újra fűrészelni ugyanazt a fingot, ezt majd mindenki megtapasztalja a saját bőrén, majd nem utolsó sorban a pénztárcáján. Elvégre a cégeknek is meg kell élniük valamiből…mondjuk belőlünk, és a fel-fellángoló újeszközvásárlásfüggőségünkből.

A Canon RF 24-105mm / 4 IS nano USM objektívem az első R sorozatú vázam dobozában érkezett, amiről ha esetleg még nem olvastad az élménybeszámolómat, a képre kattintva pótolhatod:

Canon EOS R teszt review cover | Seres Zsolt fotós
Canon EOS R váz teszt | Seres Zsolt fotós | Budapest

Hiába érkeztek folyamatosan kezeim közé a legmenőbb-legújabb szerzemények, egy kirándulás vagy séta alkalmával szinte egyértelmű volt, hogy melyik obi legyen a vázon. Mert ki tudja előre mi ragadja meg a figyelmemet, ráadásul szintén kiszámíthatalan, hogy milyen távol leszek tőle. A 24-105 meg könnyű, gyors és időjárás álló, képstabis, viszonylag nagy látószöget biztosít, és a zoomnak köszönhetően van lehetőségem kicsit közelebb is kerülni a témához ha szükséges. Így lett sokszor a társam kiránduló és városfelfedező kalandjaimban egyaránt.

Majd idővel egyre többször került a vázra jegyesfotózások alkalmával is.

De pont a portréfotózások maradnának ki? Kizárt!

Az R vázzal készült első kültéri portréfotó sorozatom képeinek minőségét is az RF 24-105 obejktívnek köszönhetem (a teljes sorozatot a képre kattintva nézheted meg)

Portré | portfólió fotózás Budapest Bettina | Seres Zsolt fotós cover

Jól körbefotóztam vele a Szépművészeti Múzeum gyönyörű belső tereit is. Teljes anyag szintén a képre kattintva:

Szépművészeti Múzeum Canon teszt | Seres Zsolt fotós cover
Szépművészeti Múzeum épületfotó | Seres Zsolt fotós | Budapest

De nem meglepő módon CV | Önéletrajz fotózás, vagy céges fotózások alkalmával sem lehet lerobbantani a vázról

Szóval kinek és milyen célra ajánlom a Canon RF 24-105mm / 4 L IS nano USM objektívet?

Először is, ha van lehetőséged rá, válaszd nyugodtan a kit részeként. Mivel így már alapból egy nagyon sokrétű, profi objektívhez juthatsz, ne hagyd ki. Ki fogja szolgálni az igényeidet akár családi programok, nyaralás-kirándulás alkalmával, de egyáltalán nem fog csalódást okozni éles bevetésen, megbízások alkalmával sem. Esküvőkön a csoportképeknél és a bulifotóknál van rendszeresen segítségemre.

Stúdió körülmények között is tökéletesen dolgozik, és szabadtéren is hozni fogja számodra az L-es objektívektől elvárt minőséget. Ha mégis úgy érzed, hogy kevés neked a 4-es fényerő, vagy csak szeretsz mégjobban lubickolni a bokehparadicsomban, nézz körbe az RF objektív-élménybeszámolóim között, biztos vagyok benne, hogy Te is megtalálod a számodra legszimpatikusabb obit:

Canon RF objektív tesztek

Hiába tűnik kicsit kiközösítettnek, és hiába a néha degradálónak hangzó „kitobi” elnevezés, profi minőségű termék került ismét a Canon termékpalettájára, ahol (mily meglepő) ismét csak a felhasználó kreativitása szabhat határt a teljesítménynek. Köszönöm a Camera Kft.-nek, hogy nap mint nap dolgozhatok és kreatívkodhatok ezzel az objektívvel. Már csak addig, amíg ez a bejegyzés készült, számtalan új meglepetés került ki a Canon boszorkánykonyhájából, amiket alig várom hogy én is kipróbálhassak!

TETSZIK A BEJEGYZÉS?

köszönöm ha kedveled és megosztod!

OSZD MEG AZ ISMERŐSEIDDEL IS

hátha ők is éppen fotóst keresnek!

LÁTTAD MÁR?

a legfrissebb bejegyzések

KÖVESS

Facebookon

TETSZIK A BEJEGYZÉS?

köszönöm ha kedveled és megosztod!

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozásának érdekében. A honlap böngészésével hozzájárulsz a használatukhoz.

TETSZIK A WEBOLDALAM?

köszönöm ha kedveled és megosztod!