fbpx
– moments –

BLOG

történetek a fotós szemével

Canon EOS R6 teszt | Erőteljes szintlépés

Újra eltelt egy kreatív, izgalmakkal és szakmai kihívásokkal teli fotós év, amit már a Canon EOS R6 vázzal tölthettem el. Ez ismét egy olyan hosszúságú együtt töltött idő, ami után úgy érzem, nyugodt szívvel és elég tapasztalattal írhatok róla pár sort. Egyúttal ez egy kis galéria is, az EOS R6-os vázzal 2021-ben készített fotóimból, változatos témakörökben.

A Canon, az EOS R vázzal (és nem utolsó sorban az RF objektívsorral) elindult egy úton, amin természetesen a konkurens gyártók első fecskéi is megjelentek, több-kevesebb sikerrel. Sok fotós akkor még nem tudta, szeretne-e egyáltalán váltani a jól megszokott és megszeretett tükrös rendszeréről. De már akkor lehetett érezni, hogy valami olyan változás van folyamatban, amiből nem érdemes, majd idővel nem is lehet kimaradni.

Ahogy az az „első fecskék” jellemzője, hogy bár voltak ellenállhatatlan tulajdonságaik, de voltak olyan hiányosságaik is, amik sok profi fotóst tartottak vissza a lelkesedés visszafordíthatatlan elhatalmasodásától.

Mivel én is fotózok esküvőket és sokat dolgoztam a sorozat akkori első tagjával, az EOS R vázzal (ahogyan arról az előző tesztemben írtam is), nyilván el tudtam fogadni például azt a váltás elleni érvet, hogy egy kártyafoglalattal nem a legbiztonságosabb a megbízásos munkavégzés. Ráadásul még azok sem voltak felhőtlenül boldogok, akik egy hibátlannak vélt új világ reményében egy időre maguk mögött hagyták kedvenc gyártójukat, a Canon-t. Ha akkor már tudták volna, hogy mi közeledik, valószínűleg maradnak…

Nem meglepő, hogy a Canon (persze, csak miután elmorzsolt egy kósza könnycseppet) tovább folytatta a tőle megszokott minőségű fejlesztést, így megszülethetett a következő szint és referencia: a Canon EOS R6 (és természetesen az R5, majd később az R3 is, de ezekről a vázakról majd legközelebb)

Pár pillanat és hangulatkép az EOS R6 vázzal eltöltött esküvőkről. Sokszor használom az egyik kedvenc objektívemet, az RF 50mm f/1.2 L USM-et, amiről részletesebben ezen a linken írok, de rendszeresen felkerült az RF 24-105 f/4 L IS USM is, ami a másik legtöbbször általam előnyben részesített, és lelkes szeretettel használt obim. Részletesebb beszámolóért kattints ide.

Soha nem csalódtam se a rendszer élesben való használatában, se a végeredményben. Tükrös időszakomban (utólag azért bevallhatom) elő-előfordult pár életlen kép, de itt már csak én lehetek a porszem a gépezetben…pedig milyen kényelmes volt a képszerkesztés közben a gépre, vagy a kalibrációra fogni az esetenkénti bénaságomat. Oké, tényleg volt olyan hogy nem én voltam a ludas…mármint…na, már megint kezdem a kifogásokat.

Jah, mielőtt elfelejtem: az akku-idő. Mivel egy tükör nélküli váz digitális keresőjében folyamatosan egy aktuális élő képet látsz, nyilván több szuflára van szüksége, mint az elődöknek, amik csak élő kép bekapcsolása esetén használták közel ilyen módon a gép akksiját. Egy átlagos, egész napos esküvőn 3 akku elég volt. Ez a szám nyilván függ többek között a fókuszrendszer beállításaitól is. Én szeretek folyamatosan fókuszban maradni, ráadásul szünetekben imádom visszatekergetni-nézegetni-mutogatni a már elkészült fotókat.

Szóval ha nem hiszel nekem, tényleg béreld ki, vidd el egy esküvőre. Imádni fogod.

Ez az új váz már nem csak kérdés és kétség nélküli tükörelhagyásra ad lehetőséget, és nem csak visszacsalogatta az időközben elkóborolt Canon felhasználókat, de a többi gyártó termékeit használó fotósok is maximális elismeréssel és irigységgel kacsintgatnak az irányába. A bejegyzés megírásának pillanatában is már számtalan díjat tudhat magáénak ez az új váz, ami tovább fényesíti a Canon jól megérdemelt hírnevét. Szóval ilyen egy sikeres termék. De hogy miért is jogos a siker? Beszéljenek a tények és a fotók.

Technikai tények röviden, a teljesség igénye nélkül:

  • 2 SD kártyafoglalat (jöhetnek a nyugodt esküvők…mobillal képbe ugró anyósjelöltek ellen persze ez sem véd)
  • beépített képstabilizátor, ami tökéletesen együttműködik az RF obik stabijával (ha már a váz birtoklásának boldogságától is kicsit beremegne a kezed)
  • Canon váz és képminőség (ugye nem kell magyarázni…kényelmes fogás és gyönyörű (SOOC) színek! Durva, ugye?!)
  • még jobb dinamikatartomány (végletekig húzgálhatod a kedvenc csúszkáidat, ha az tesz boldoggá te kis HDR-huszár)
  • arc-szem, autó-motor, kutya-macska követő fókuszrendszer (nincs mellébeszélés, ha életlen lett a hörcsög-portréd, csak te cseszhetted el)
  • 6072 fókuszpont! (még ha el is adnál belőle, akkor is maradna bőven elég)
  • magas ISO érzékenység (olyan fénytelenségi szintekig, amikor már jobb ha te is alszol és nem fotózgatsz össze-vissza)
  • sorozatfelvétel 12 kép/mp mechanikus zárral (ha ilyen segítséggel sincs egy jól sikerült fotód a templomba bevonuló menyasszonyról, akkor szerintem vagy a videós, vagy a pap mögött bujkáltál egész végig)

Ha még több technikai specifikációra vágysz, vagy már az eddigiektől is kinyílt a pénztárca a zsebedben, akkor kattints tovább erre a linkre és legyetek ti is boldogok együtt.

Egy régóta várt, mindenki által szeretett objektív utódja is járt nálam, a Canon RF 100mm f/2.8L IS Dual nano USM macro. Egyetlen hatalmas hibája volt: vissza kellett vinnem, mert csak pár napra béreltem ki. Ez is egy olyan kincs, amiért érdemes emelni az esküvői csomagárakon. Elnézést kérek a jövőbeni megbízóimtól, de szeretném megvenni minél hamarabb! Ugye nincs harag?!

Kalandoztam augusztus 20-án egy igazi nagyágyúval is, a Canon RF 600mm f/11 IS STM-el. Közel, s távol sem az én világom a tele objektívek világa, de kimondottan élveztem, hogy a kis súlya ellenére milyen különleges és számomra új távlatokat nyitott meg. Meg azért lássuk be, elég menő egy akkora objektívvel vagánykodni a várban. Persze érdekes és kissé kizökkentő, amikor tőled kérdezik a melletted állók, hogy „ott mi jön?!”

A különböző fotózások közben sokszor eszembe jutott Alex barátom megjegyzése pár héttel azután, miután elégedett tulajdonosa lett egy EOS R5 váznak:

Lassan én érzem kellemetlenül magam, mert a gép a munka nagy részét elvégzi helyettem…

Nem tudnék és nem is akarok ellenkezni vele. Egyrészt szerintem erősebb, másrészt tökéletesen igaza van. A legextrémebb helyzetekben is számíthattam a Canon méltán híres fókuszrendszerének segítségére. Pedig aki szintén fotózik, tudja miről beszélek, amikor lelki szemei előtt megjelenik például egy átlagosnak mondott esküvő…ellenfényben boldogan bevonuló pár, zavarában fénysebességgel száguldó tündéri gyűrűvivő kislány, fontos és meghitt szertartás-pillanatok fotózása a ministránsfiúk hóna alatt stb-stb… Ha ilyenkor a technika nem segítené a fotóst, ezek a pillanatok csak egy kevésbé átadható formában lennének meg: az emlékeinkben. Azokért meg jelenleg még nem nagyon fizetnek, ha jól tudom. Minden másra itt a Canon EOS R6.

Szóval, ha még nem volt szerencséd egy ilyen vázhoz, akkor képzeld el, hogy tizedannyit sem kell vesződnöd a fókuszálással (természetesen továbbra is segíti a munkát a fókuszrendszer előre megfontolt beállítása), ráadásul a képek visszanézésekor sem ér az életlen képsorokkal együtt járó kellemetlen meglepetés. Az elképzelt expozíció azonnali belövése meg ugye nem újdonság a tükör nélküli rendszereket használó fotósok számára. De ha mégis valamilyen oknál fogva alul vagy felülexponáltad a fotódat (ez előfordulhat olykor a környezeti fényviszonyok miatt is), a megnövekedett dinamikatartománynak köszönhetően szintén nyugodt alvásra számíthatsz.

Az EOS R6-tal is készítettem pár öröm-hobbifotót, különben nem is én lennék. Akkor meg ki, ha én nem?!

Szóval így vagyunk most mi ketten, az R6 és én. Ahogy mindig elmondom, manapság már nem nagyon van rossz fényképezőgép, maximum csak kevésbé jó fotós. Viszont az R6 jó. Nagyon-nagyon jó. Minden igényt kielégít, ami halandó fotósban felmerülhet egyáltalán. Nagy kedvencemmé vált, méltó utódja lett a Canon DSLR sorozatának, immár kompromisszumok nélkül.

Ha úgy érzed, hogy nem elég az igényeidnek a 20Mpixel körüli felbontás, mert szeretsz durva kivágásokkal operálni, vagy mert az óriásplakátjaid országszerte panelházak tűzfalait színesítik, akkor se keseredj el, az EOS R5 váz tárt szenzorral és szintén hipersebességű fókuszrendszerrel várja parancsaidat!

Sportfotós vagy? Szükséged lenne egy precíz fókuszrendszerre, egy olyan sorozatkép-sebességgel megfűszerezve, amit még te sem hiszel el?! Neked készült a Canon EOS R3! Mondjuk én közel sem vagyok sportfotós, de az R3 láttán csak megcsillan a szemem, majd mint a manga rajzfilmek nagy részében, a csillanás immár könnycsepp formájában kúszik lefelé az arcomon.

Még egy plusz jó hír a végére: ha esetleg még nem teheted meg, hogy holnap megvásárold valamelyik EOS R vázat, a Camera Kft.-nél ki is tudod őket bérelni, a teljes objektívparkkal egyetemben:

Camera Kft. eszközbérlés

Nekik köszönhetem én is, hogy az elmúlt évek alatt ennyi fantasztikus Canon terméket ki tudtam próbálni anélkül, hogy ki kellett volna ásnom a kertben elrejtett gyémántgyűjteményemet.

És még mennyi-mennyi minden fog történni a Canon háza táján a jövőben…de csak semmi spoiler, fotózz addig te is lelkesen, szépeket. Amúgy meg Happy New Gear mindenkinek!

TETSZIK A BEJEGYZÉS?

köszönöm ha kedveled és megosztod!

OSZD MEG AZ ISMERŐSEIDDEL IS

hátha ők is éppen fotóst keresnek!

LÁTTAD MÁR?

a legfrissebb bejegyzések

KÖVESS

Facebookon

TETSZIK A BEJEGYZÉS?

köszönöm ha kedveled és megosztod!

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozásának érdekében. A honlap böngészésével hozzájárulsz a használatukhoz.

TETSZIK A WEBOLDALAM?

köszönöm ha kedveled és megosztod!