fbpx
– moments –

BLOG

történetek a fotós szemével

Canon EOS R teszt | Tükröm?! Tükröd!

Tavaly november óta használom a Canon legújabb vázát, az EOS R-t. Most érzem elérkezettnek az időt, hogy ne csak pár szót írjak róla, hanem a szerintem legfontosabb dolgokkal, fotókkal színesítsem a közösen eltöltött pár hónapról szóló gondolatokat.

Ezért ez most nem egy szokásos „review” lesz (azokat itt találsz: Canon EOS R reviews), inkább egy pár gondolat, nem is csak és kizárólag erről a vázról. Annak ellenére, hogy jelenleg már pont az nincs, egy kis tükör. Nézz csak nyugodtan bele, hátha néha magadra ismersz, hátha később még tetszeni fog amit látsz.

Induljunk kicsit távolabbról: vannak azok a bizonyos specifikációk. Sokan csak és kizárólag azok alapján választanak fényképezőgépet, vagy azokon felbuzdulva váltanak le akár egy megszokott rendszert. Erről az jut eszembe, ahogy szintén nem kevesen, leírás alapján választanak-keresnek párt is. Igen, fontos hogy megfeleljen elméletben minden amit elképzeltünk, és fantasztikus dolog, amikor a valóság túl is szárnyalja a kívánságlistánkat. Bár kiindulópont ugyan lehet, de nyugodtan számíthatunk pár apróbetűre…

Szeretek utazni!

apróbetű:

(Persze, ha te fizeted!)

Imádok főzni!

apróbetű:

(Mondjuk, igazából egyáltalán nem tudok…menjünk inkább étterembe!)

Szeretek vitorlázni!

megjegyzés:

(Remek. Ügyes…)

Így van ez a technikai eszközökkel is, mert a marketing ma nagyon fontos. Az ad el sokszor, és sajnos gyakorlatilag bármit. Hogy mire vevő egy átlag vásárló? Erre:

Hogy mit tud?! Mindent. IS!

Aztán a rózsaszínre festett égboltnak hitt valamin, váratlanul megjelenik a beázás, majd később a penésznyomok…Pedig

az A váz fókuszsebessége gyorsabb másféllel, mint B vázé, és felismeri a macskám szemét is!

Döntsd el neked mi a fontos, és az alapján válassz, ne csak a leírásokra és tesztekre figyelj. Az internet mocsara tele van véleményekkel, de azok nem a te sajátjaid, sőt nem is biztos hogy osztanád őket, a megbízott véleményalkotókkal hasonló helyzetben sem. 

Régebben nem volt ennyi lehetőség kipróbálni fotós eszközöket, csak az online teszteknek hihettünk. Ma már szerencsére a lehetőségek itthon is adottak, csak kicsit kérdezni-érdeklődni kell, majd élni velük. Rengeteg helyen tartanak a különböző márkák szakmai bemutatókat, és a vázak bérelhetőek is. Igen-igen, ha súlyos százezreket-milliókat tervezel elkölteni, akkor talán nem árt kipróbálni őket vásárlás előtt. Főleg, amikor a bérlés összege, vásárlás esetén, akár levonásra is kerül a vételárból!

Ez a bejegyzésem is csak egy vélemény, és természetesen szubjektív, mint minden vélemény (soha ne higgyétek el, ha valaki az ellenkezőjét állítja) Mivel sok márkát volt szerencsém kipróbálni és élesben használni, így természetesen én is kötődök-vonzódok bizonyos márkákhoz. A Fujifilm mellett a Canon az a márka, ami mindig visszatér az életembe, amiben maximálisan megbízom. Ha maradnék a kapcsolati hasonlatoknál, akkor a Canon számomra a tökéletes feleség!

Nagyon régen vártam rá, hogy kiadják a fullframe érzékelős tükör nélküli vázukat, és végre meg is érkezett. Szeretem a Canon gyönyörű tónusait, a pontosságát és a megbízhatóságát, az új RF-es objektívsor pedig hozza azt a kifogásolhatatlan minőséget, amiről sok más gyártó csak álmodozik! A fókuszsebesség és a képminőség szuper, az érintéssel fókuszálásra lehetőséget nyújtó LCD (ami ráadásul teljesen kihajtható) és az EVF minősége hibátlan, a kezelőszervek funkciói maximálisan személyre szabhatóak.

Hogy vannak e hiányosságai? Még szép! Tökéletes gép nincs és nem is lesz, ettől is izgalmas a fotós világ! De úgy is az a „tökéletes”, ami neked-számodra az. Minden apró vélt, vagy valós hibája ellenére. Egyébként is, belegondolni is szörnyű, mennyire unalmas életük lenne a leírások alapján folyamatosan hasonlítgató-fikázó kollégáimnak és ezáltal nélkülük, nekünk! Oh, azok az elmaradhatatlan cicaharcok, amikért még sokan trolljelmezbe is képesek bújni…

Amikor meg telhetetlenkedsz, érdemes megnézned olyan fotósok munkáit, akik a mai napig remekműveket alkotnak olyan eszközökkel, amiket a specifikációjuk alapján sokan már kiröhögnének! Ezen soha nem késő elgondolkodni és a jelenleg hozzád legközelebb eső fényképezővel most azonnal kimenni és fotózni!

Elkezdhetsz nyugodtan specifikációkat összehasonlítgatni, de a végén úgyis csak 1 dolog számít: maga az elkészült fotó! Senkit nem érdekel mivel készült, de az nekünk fotósoknak fontos, hogy az általunk választott rendszer, maximálisan kiszolgáljon minket a munkáink során. Azt, hogy ki milyen márka mellett teszi le végül a voksát, természetesen mindenki eldönti maga. Felesleges az embereket agitálni, a saját döntése úgyis a legértékesebb mindenki számára.

Én nagyon örülök, hogy a Camera Kft EOS R nagykövete lehetek, mert ez a rendszer egy olyan új világot nyitott meg a Canon életében (és ezáltal az enyémben is), ami mellett nem lehet csak úgy legyintve elmenni, amivel maga a cég is hosszú távon és magas minőségben tervez. Ha bárki szívesen kipróbálná személyesen, írjom rám nyugodtan facebookon vagy mailben. Budapesten belül nyitott vagyok egy egyeztetésre.

Ajánlom mindenkinek az EOS R-t, aki a sok egyéjszakás kaland után végre megállapodna, és az órákon át tartó „az én apukám erősebb” -játékba beleunva, újra nyugodtan alkotna. A felfelé váltóknak, az új belépőknek, és a sok honvággyal kűzdő visszatérőnek egyaránt. Mert örök igazság:

(speci)Fikázni könnyű, alkotni nehéz!

A következőkben összeválogatott fotók, különböző témakörökben, kizárólag az RF 24-105 f/4L IS nano USM “kitobival” készültek. A többi új, RF objektívről külön-külön bejegyzést tervezek, mivel szerintem mindegyik megér egy ünnepi misét!

Az első közös hajnalon már jött is a mélyvíz (magas labdákkal), amiket sorban leütött. Sötét, hideg és ködös volt az idő. De a gép olyan magabiztosan fókuszált, hogy öröm volt nézni. Akkor lett volna még nagyobb öröm, ha nem fagytam volna meg párszázszor közben…be kell vallanom, jobban bírta a hideget mint én.

Nézzünk be a Bazilikába! Sokkal világosabb ott sincs, de legalább nincs köd, és a részletek is lenyűgözőek.

Irány a természet lágy és színes öle! Na, azért túlzásokba ne essünk, egy kis felfedező séta a parkban pont elég, hogy természetesebb részletekre vadásszak.

Képes véleménynyilvánítás egy vázról és objektívől, portréfotók nélkül? Kizárt dolog! Itt próbáltam ki életemben először az arcfelismerést és a gépi segítséggel szemre fókuszálást. Ezután lazítottam kicsit a berozsdásodott elveimen, és kizárólag a teszt kedvéért, elkezdtem használni…gyors, pontos és precíz. Ahogy az a Canon-tól elvárható is volt.

A csodaszép Bettinával és a szintén kizárólag RF 24-105 f/4L IS USM obijektívvel készült teljes anyagot megtalálod az alább linken:

Portré | portfólió fotózás Budapest Bettina | Seres Zsolt fotós cover

Egy darabka Budapest télen, és kissé már nem annyira

Egy nemkis tavasz. Ha fókuszrendszernek egy ilyen fotó elkészítése nem is okoz nagy nehézséget, a kihajtható LCD és az érintéssel fókuszálás, egy teljesen új nézőpont lehetőségét segíti. Csak a drága volt tanáraim meg ne lássák, hogy nem a keresőbe nézek exponáláskor…

Amíg sokkal melegebb nem lett, beugrottam megcsodálni a felújított Szépművészeti Múzeumot. Néma, tükörfelcsapódás nélküli exponálás? Pipa! Annyira néma-néma, hogy gyakran már én sem hittem el, hogy fotóztam is valamit.

A múzeumban készült teljes sorozatot a képre kattintva találod:

Szépművészeti Múzeum Canon teszt | Seres Zsolt fotós cover

Ha itt a nyár, akkor itt van Tihany! Az EVF tűző napsütésben is kiváló lehetőséget ad visszanézni az elkészült fotókat. Ez a lehetőség sajnos tükrös gépek esetében, a felépítésükből adódóan kizárt. Plusz egy pont a tükörnélküli versenyzőnek.

És ha Tihany, az Apátságot ki az, aki kihagyná? Újabb remek alkalom a magas ISO és a néma működés kipróbálására. Olyan csendben fotóztam, hogy majdnem rám is zárták, azt hitték nincs bent már senki.

De emeljük a tétet! Legyen a kihívás tárgya egy (vagy két) koncert, gyorsan mozgó zenészekkel és folyamatosan változó féynviszonyokkal! Mennyire bírta? Annyira, hogy én minden gond nélkül, nyugodtan élvezhettem közben a zenét is.

Csavard fel az záridőt, még ma éjjel!

ISO a szééééélben!

Summa summarum:

Ha hallgatsz rám, megint csak azt tudom mondani, hogy ne hallgass senkire! Próbáld ki, tapasztald meg saját magad mielőtt véleményt alkotsz, vagy döntesz. Én elégedetten használom minden nap az EOS R rendszert, és örömmel látom a sok új objektív bejelentést, amik még jobban megerősítik az eddig is kétségtelen tényt: a Canon komolyan és hosszútávra tervez velünk és az R rendszerrel.

TETSZIK A BEJEGYZÉS?

köszönöm ha kedveled és megosztod!

OSZD MEG AZ ISMERŐSEIDDEL IS

hátha ők is éppen fotóst keresnek!

LÁTTAD MÁR?

a legfrissebb bejegyzések

KÖVESS

Facebookon

TETSZIK A BEJEGYZÉS?

köszönöm ha kedveled és megosztod!

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozásának érdekében. A honlap böngészésével hozzájárulsz a használatukhoz.

TETSZIK A WEBOLDALAM?

köszönöm ha kedveled és megosztod!