fbpx
– moments –

BLOG

történetek a fotós szemével

Canon RF 50mm / 1.8 STM teszt | -EASINESS-

A sokak által régóta várt Canon RF 50mm /1.8 STM objektív, az egyik legelérhetőbb és legnépszerűbb Canon EF 50mm / 1.8 STM utódjaként látta meg a napvilágot. Már jöttének várható bejelentésére is örömkönnyeket csalt sok belépő szintű DSLR rendszerről váltani vágyakozó, vagy Canon EOS R-RP vázzal addigra már rendelkező fotós szemeibe. Végre meg is érkezett a kis huncut!

Az előző tesztemben (Canon RF 85mm / 2 IS STM macro) sem kimondottan a legdrágább, prémium kategóriás obiról írtam élménybeszámolót, de ez az objektív még annál is jobb, már-már arcpirítóan és pofátlanul jó árazást kapott. A jó hír, hogy ez az ár sem párosul gyenge, olcsó hatású kivitellel. Pehelykönnyű súlya ellenére, hozza a Canon RF-sorától elvárt gyártási minőséget.

De ahogy drága nagymamám is annyiszor mondta az ínycsiklandozó ebéd tálalását követően:

Nem nézegetni, megkóstolni!

Ahogy felhelyeztem a nemrég nálam landolt EOS R6 vázamra (R6 teszt nemsokára, de addig is spoiler: imádom!), azonnal éreztem, hogy ezt a szettet úgy ahogy van, utazásra teremtette a Canon. Hiába továbbra is nagy-nagy szerelmem a Canon RF 50mm 1.2L USM, de mint tudjuk, a nagy szerelmek nehezek, és kompromisszumokkal járnak. Az utazás meg legyen inkább egy könnyű, felhőtlen kis kaland! Úgyhogy irány a csodálatos, és számomra oly kedves Szentendre.

Valódi túrista-szimulátorként ha nem is minden, de majdnem minden templomtornyot érdemes megörökíteni, akár több nézőpontból is. Foghatnám ezt a folyamatot akár a kromatikus aberráció ellenőrzésének igényére, akár valami végletes leképzési hiba keresésére, de valójában csak simán tetszettek. Úgyhogy haladjunk csak szépen toronyiránt.

A nyakam már pont annyira fáradt el a sok felfelé nézéstől, hogy eljött az ideje egyik nagy kedvenc operációs rendszerem (nem!) és a rocktörténeti legenda zenekar neveinek nyomán elindulni.

Színpadon a Windows és a Doors! Mert imádom, hogy ilyen hangulatosak, emellett alkalmasak egy kis rajzolat/élesség-bemutatóra is!

De legyenek kisebb részletek is, mert ki tudja ki mit tervez fotózni utazás közben közel, s közelebb! És lőn…

Egy kedves, de ugyanakkor szomorkás pillanatkép Szentendre egyik éttermének üvegén keresztül.

A tél beköszöntével, a kicsit szomorú helyzet hangulatának elűzésében csak egy valami segíthet: egy kis forralt bor, bokeh körettel.

Lehet hogy túl jóra sikerült a bor, mert máris Budapestre zuhantam és hagytam, hogy az Andrássy út fényei varázsoljanak el, helyenként több-kevesebb ISO és záridő igénnyel.

Jöhet még egy kis testközeli bokeh-özön? Tudom, hogy nem csak én szeretem!

Se a fókuszsebességére, se a rajzolatára nem lehet egy rossz szavam sem! Ha neked esetleg van, akkor gyorsan nézd meg újra az árát itt, majd gyere vissza. Addig várok. Na ugye?! Hihetetlen, hogy milyen jó ár-érték aránnyal lett megáldva ez a kis „nifty-fifty”.

Ha már megadatott, hogy egy képstabilizátorral megáldott vázzal próbálhattam ki, megkockáztattam pár 1 másodperc közeli expozíciót is. Állvány nem volt nálam, hiába is kerestem volna, így kézi vezérlésre kapcsoltam.

Az utolsó képsorokra is meg van ám a magyarázatom: Karácsony. Ilyenkor a téma nem csak az asztalon, de a fán is hever. Illetve inkább lóg.

Kinek ajánlom a Canon RF 50mm f/1.8 STM-et?

Megint el tudom modnani, hogy miért fed le egy sokkal nagyobb célpiacot, mint azt elsőre gondoltam volna.

Ha most léptél be a Canon mirrorless világába és egy olyan általánosan használható objektívre vágysz, ami sok felhasználási területen, jó minőséggel fogja kiszolgálni az igényeidet, és ráadásul csak az egyik malacperselyedet kell hozzá feltörnöd, megtaláltad a tökéletes befutót.

Ha már minden fényerővel megkent EOS R/ RP/ R5/ R6 (és idén még Rakármennyik ) tulajdonos vagy, de egy jó fényerős, utazás és családkompatibilis súlyozású obira vágysz, ne totojázz, vedd meg és vidd el már idén telelni-nyaralni! Tapasztald meg, milyen jó és könnyed érzés nem egy 70-200-as objektívvel róni a még ismeretlen hegyeket-völgyeket-városokat.

Mese nincs, ez sokadszorra is egy hiánypótló objektív-megjelenés volt. Egy igazi kis „vigyélmagaddal” obi született. Méltó csoporttársa lett a szintén 1.8-as fényerejű Canon RF 35mm 1.8 Macro IS STM-nek, aminek beszámolóját itt találod.

A Canon tovább egyengeti az eddig is minden elképzelést felülmúló sikeres útját a tükörnélküli vázak, és a hozzájuk érkező objektívek világban. Ha nem hiszed, járj utána és béreld ki, mielőtt (várhatóan) a vásárlás mellett döntenél.

TETSZIK A BEJEGYZÉS?

köszönöm ha kedveled és megosztod!

OSZD MEG AZ ISMERŐSEIDDEL IS

hátha ők is éppen fotóst keresnek!

LÁTTAD MÁR?

a legfrissebb bejegyzések

KÖVESS

Facebookon

TETSZIK A BEJEGYZÉS?

köszönöm ha kedveled és megosztod!

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozásának érdekében. A honlap böngészésével hozzájárulsz a használatukhoz.

TETSZIK A WEBOLDALAM?

köszönöm ha kedveled és megosztod!