fbpx
– moments –

BLOG

történetek a fotós szemével

Canon RF 35mm 1.8 Macro IS STM teszt | -STEPS-

Amikor egy fotós, vagy fotózni vágyó lelkes kezdő megveszi élete első komolyabb fényképezőgépét, azonnal az eladók kedvenc kitételével jellemzi a hőn áhított álomobjektívét:

“olyat szeretnék…”

…egy kis hatásszünet és röpke gondolkodási idő…

“amivel mindent lehet fotózni!”

Az eladó ilyenkor vár pár másodpercet mielőtt válaszolna egy frappánsat, inkább elszámol százegyig.

Természetesen minden objektívvel lehet fotózni bármit, és bátrabbak megpróbálhatják az akármit is. De olyan objektív, ami a különböző igényeket (olcsó és kiváló minőségű), elképzeléseket (“zoomos”; könnyű és jó fényerős) egyetlen lencsesorban kielégíti, eddig még nem született. Az a fránya fizika! Éreztem én, hogy végtelen köpőcsövezés helyett, néha nem ártott volna figyelni is az órákon.

Az objektív vásárlást két nagyon könnyű, de manapság sajnos egyre ritkább tulajdonság tudja megkönnyíteni:

– döntésképesség

mire szeretnénk használni valójában, vagy mire van egyáltalán szükségünk, és a

– kompromisszumkészség

hogy milyen keretek között tervezhetünk. Mert bőven van, amire igazából még nem is állunk készen.

Viszont jó hír (a rossz hír hozóját úgyis mindig kinyúvasztják) : a Canon RF 35mm 1.8 Macro IS STM az egyik legjobb választás a kompromisszumkész, de minőségre éhes vágyakozóknak! Egy szuper társ akár a Canon EOS RP, akár a Canon EOS R váz mellé. Ez az az objektív, amivel jelenleg a legkönnyebben teheted meg az első lépéseket az RF bajonett irányába, amit a Canon nagyon-nagyon komolyan vesz, és mindenki által elismert minőségben tálal. Így, az EOS R rendszer tesztje után, íme az első objektív tesztalanyom:

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM teszt review 000
Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM objektív

Akik ismernek, ők tudják, hogy imádom a fix objektíveket! Akik nem ismernek, vagy nem tudják mit jelent a “fix”; vagy ismernek de nem tudják; vagy tudják, de nem ismerek; vagy nem is tudják és nem is ismernek (???) : ez valójában ugyanúgy “zoomos”, csak a saját, tökéletesen megalkotott lábaid intézik a távolság csökkentését. Magyarul, ha akarsz valamit, akkor közelebb mész. Egyébként sokkal egyszerűbb ám véghez vinni, mint írni róla. “Lábzoom”, ahogy a művelt szakemberek emlegetik. De cserébe, ugyanazért az árért, szebb rajzot és jobb fényerőt kapsz.

Az első közös reggelünkön, azonnal gyönyörű, eső után gyöngyöző részletekkel lepett meg a természet (és az időjárás). Már itt megmutatkozik, hogy nem véletlenül kapott “MACRO” jelzést is ez az objektív. Részletgazdag rajz, mesés elmosással. Szeretek játszani a tűzzel, így főleg 1.8-as rekeszen voltam kíváncsi a teljesítményére. Egy jó obi-IS meg ugye sosem rossz!

Amikor egy makro-képes (1:2) objektívet kap kézhez az ember, egyből minden kis apróság érdekessé válik körülötte, még olyan dolgok is, amik mellett naponta megy el. Egy olyan különleges és más világot fedezel fel, ami azonnal be is szippant. A részletek és a szabad szemmel egyébként észre sem vehető tónusok teljesen elvarázsolnak!

De ha 35mm, akkor esetleg egy kis utcai fotózás?! Irány a karácsonyi vásár (és környéke)! Igen, itt éppen karácsonyt írunk, de nem kell izgulni, már elmúlt. Viszont azóta megint jön…ez ilyen! Hét ágra sütött a Nap, a bárányfelhők…jah, ez majd a következő posztom lesz, addig jöjjön egy kis hűvös-esős-borongós emlék-hangulat. Ezen a teszten is átment, dícsérettel!

Most, hogy jobban megnézem ezeket a fotókat, ez egy valódi, karácsonyi bokeh-vásár volt! Dolgozzon csak az a kilenc lamella!

Egy pár képkocka Budapest? Esőben, sötétben? Nem nagy kihívás, a megoldás a kezemben van, mind a 305 grammjával!

A végére jöhet még egy kis természetes ráadás? Küldöm őket minden női olvasómnak, akikről készítettem már portrét vagy portfóliót, és akikről még csak ezután fogok! Az alábbi (és gyakorlatilag az összes) fotóim továbbra is megrendelhetőek Fine Art nyomatként, a részletekért keress nyugodtan itt mail-ben, vagy Facebook-on. Olyan sok szép lakást és munkahelyet díszítenek már a képeim, örülök ha a tiéd lesz a következő!

Ahogyan az összes többi RF objektívet, ezt is nehéz szívvel vittem vissza, de nem véglegesen! Ugyanis velem tartott később még egy esküvőn is, de ez már egy következő történet. Hogy kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy könnyű, nem drága, de kiváló minőségű obit, amivel akár csak utazni-kirándulni támad kedve, akár komolyabb megbízásra keres egy ilyen látószöget, biztos lehet benne, hogy a Canon-tól megszokott, első osztályú minőséget kapja!

Köszönet ismét a Camera Kft.-nek, hogy kipróbálhattam ezt az objektívet! Ahogy az előző bejegyzésemben írtam, először bérelj te is, így ha döntesz, akkor a saját tapasztalataid alapján tudsz a vásárlás mellett dönteni.

TETSZIK A BEJEGYZÉS?

köszönöm ha kedveled és megosztod!

OSZD MEG AZ ISMERŐSEIDDEL IS

hátha ők is éppen fotóst keresnek!

LÁTTAD MÁR?

a legfrissebb bejegyzések

KÖVESS

Facebookon

TETSZIK A BEJEGYZÉS?

köszönöm ha kedveled és megosztod!

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozásának érdekében. A honlap böngészésével hozzájárulsz a használatukhoz.

TETSZIK A WEBOLDALAM?

köszönöm ha kedveled és megosztod!