fbpx
– moments –

BLOG

történetek a fotós szemével

Canon RF 85mm 1.2L USM teszt | -DEPTHS-

Olyan gyorsan érkeznek az új, Canon RF bajonettes objektívek, hogy csak kapkodom a fejemet és próbálom tartani a tempót, egy-egy rövid vélemény megírásával. Íme a sorozat legújabb tagja, a sok kollégám által (is!) nagyon várt Canon RF 85mm 1.2L USM objektívről.

Amióta Canon EOS R-t használok, konkrét véleményekre kíváncsiak tőlem, amire jóval egyszerűbb egy ilyen képes linkkel válaszolni, mint mások tévútját követve, elméleti észosztásba bonyolódni. Mert ugyanis még mindig fényképezőgépekről beszélünk, amik jobb esetben képek elkészítésében segítik a fotóst, rosszabb esetben gyorsasági tech-teszteken szorongatják egymást milisecundumokkal… Amikor az első ilyen képes (és többnyire specifikáció-mentes) beszámolót írtam, még nem gondoltam, hogy ilyen sikere lesz.

Nemrég, egy váci fotóklubban tartottam előadást az új rendszerről és az objektívekről. A prezentáció után többen megjegyezték, hogy mennyire élvezték a vetítésemet, mert nem csak marketing alapú szöszmötölés volt, hanem rengeteg saját készítésű képpel mutattam meg, mit tudtam alkotni a felszereléssel. Örülök neki, hogy egyre többen szeretik olvasni és nézegetni az ilyen írásaimat, hogy egyre többen kíváncsiak valós képekre és véleményre, a technikai leírásokon túl. Viszont ez az igény azt eredményezi, hogy még több ilyen beszámoló lesz. Úgyhogy, reszkessetek! 

Amikor a fotózáshoz vezető úton anno elindultam, nagyon vonzott a képeken a mélység elmosódása, a téma szeparálása a háttértől (akkor még persze nem tudtam volna ennyire überszofisztikáltan megfogalmazni) és az a “3D-s érzet”, amit mindezek együttes hatása kialakított egy fotón. Az idő változik…bizony…viszont szerencsére vannak dolgok, amik változatlanok: ma is úgy, és ugyanígy szeretem. Egyáltalán nem tartozom a “legyen minden éles, f/8-as rekesz alatt nem fotózunk” fotósok közé, mert szeretem úgy kialakítani egy kép hangulatát, ahogyan én látom a mindennapokban a pillanatokat, ahogyan mindig csak a látószögem bizonyos pontján merengek el. Ezek szerint nem vagyok egy jó “tájképlátó”, mert egy szép táj nézése közben is képes vagyok elveszni a részletekben. 

Mi más lenne alkalmasabb az ezirányú vizuális vágyaim kiszolgálására, mint egy nagy fényerejű portréobjektív? Nem is akármilyen! A világ egyik leghíresebb és legjobban szeretett portréobjektívének legújabb verziója, a Canon RF 85mm 1.2L USM

Canon RF 85mm 1.2L USM teszt review

Amikor először megláttam a boltban, nem tudtam, hogy merjem e tegezni (ha kicsomagolni ki merem egyáltalán), vagy két tesztnapnyi szigorú magázódás vár rám. A kialakítása, már a csomagolásból való kibontása után egyből a Canon méltán híres mérnöki munkáját tükrözte. És az a bizonyos piros csík…hát igen…amitől a mai napig vigyázba vágja magát minden szakmájához értő, Canon rendszert (vagy bármi mást) használó fotós kolléga. 

Szóval ott állt előttem a pulton, és nézett. Engem nézett. Tudom. Szinte hallottam, ahogy könyörög: “vigyél magaddal és fotózzunk együtt!” Namost, bár a Camera Kft-nél (akiknek, mint minden eddigi, így a mostani teszt lehetőségét is köszönhetem) szerintem ezt a mondatot csak én hallottam, nem hagyhattam, hogy sokáig könyörögjön! Elraboltam. Ő meg cserébe a szívemet rabolta el. De elég piros 85 árnyalatából, jöjjenek a képek, mert te is azért vagy itt, és azért voltam ott én. 

Kezdjük pár természetközeli fotóval.

Hihetetlenül szép a háttér elmosódása, a téma meg olyan szépen emelkedik ki előtte, hogy az egész kép szinte életre kel. Viszont a monitort, a fogdosása és szagolgatása után, érdemes megtörölgetni!

Minden, amit anno az EF 85 1.2-es Canon objektívnek, az egyébként nem hosszú hiányossági listájára feljegyeztek, már a múlté. Ez az objektív nem csak hogy sokkal gyorsabban és pontosabban (mirrorless-előny) fókuszál, de a rajza (1.2-es rekesznyíláson is), a gyönyörű bokeh mellett, pengeéles.

Lehet ilyen könnyű és gyors fókuszálás mellett elengedni a legtágabb rekesznyílást? NEEEEEM!

Az az igazság, hogy amikor egy ilyen obi van az embernél pár napig, akkor fotós legyen a lábán, aki nem viszi mindenhova magával. Pedig biztosan nem indul „Az év legkönnyebb objektíve” címért, ahogyan az RF 50mm 1.2L USM – a tesztért katt a képre:

Canon RF 50mm 1.2L USM teszt review cover

és az RF 28-70mm 2L USM sem – egy esküvő, ahol élesben tesztelhettem:

Esküvői fotózás Etyeken Dóri & Andris cover

De az RF 85 1.2L USM obinak olyan egyedi rajzolata van, hogy „Az otthonhagyhatatlan objektívek” dobogósa lesz, az biztos!

Este vaneste vankiki nyugalomba…

Ők valószínűleg azok, akik nem kapták még meg ezt az objektívet. Mert akinél ez van, ő

Egész úton hazafelé…

exponálgat. Vagy, hogy sokunk kedvenc kifejezésével éljek: „kattingat”. Ez utóbbit azért szeretem, mert a megbízó általi használata, bármilyen fotózás alkalmával, nálam azonnali 20%-os áremelést eredményez.

Másnap, köszönhetően gyönyörű modellemnek, Bettinának, akivel már nem először – és SPOILER: nem utoljára dolgoztunk együtt, (az előző közös fotózásunk eredményeiért kattins a lenti képre)

Portré | portfólió fotózás Budapest Bettina | Seres Zsolt fotós cover

lehetőségem nyílt kipróbálni olyan feladatra is, amire valószínűleg úgy igazából szánták ezt a remek obit: Portréfotózásra.

Amikor ez a sorozat készült, még „csak” az 1.3-as firmware volt az EOS R rendszerre, de már akkor is tökéletesen végezte a dolgát az arc és szemfelismerő algoritmus. Azóta, egy frissítést követően még az előzőeknél is gyorsabb lett a „bénafotósbiztos” eljárás.

Vannak ismert és elismert mérföldkövek a gyártók életében.

A 85mm-es, 1.2-es fényerejű objektív mindig is az egyik ilyen méltán elismert tagja volt a Canon dicsőségek sorának. Az új, immár RF bajonettel felvértezett, EOS R rendszerre készült utód, szintén ilyen. Gyors, pontos, és a rajza önmagáért beszél. Bár még csak pár napot töltöttünk együtt egyelőre, de sokszor “pár nap” lesz a folytatás! 

UPDATE: Azért is jobb lesz ha sietek a cikkek megírásával, mert miközben ezt az összefoglalót írtam, be is jelentette a Canon az RF 85mm / 1.2 L USM DS objektívet, ami újabb sikerre számíthat a bokehlázban égő fotósok körében. És amivel hamarosan, én is újra borzolhatom a vizuális kedélyeket.

Fotózz te is sokat! Teljesen mindegy, hogy egy régebbi rendszerrel, vagy akár mobillal készítesz képeket, mert a gép maximum segít megvalósítani az elképzeléseidet, a lényeg a „képben” mindig te vagy. Ha pedig szívesen tanulnád meg a fotózás alapjait magánórákon, szívesen segítek:

KEZDŐ FOTÓS OKTATÁS

TETSZIK A BEJEGYZÉS?

köszönöm ha kedveled és megosztod!

OSZD MEG AZ ISMERŐSEIDDEL IS

hátha ők is éppen fotóst keresnek!

LÁTTAD MÁR?

a legfrissebb bejegyzések

KÖVESS

Facebookon

TETSZIK A BEJEGYZÉS?

köszönöm ha kedveled és megosztod!

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozásának érdekében. A honlap böngészésével hozzájárulsz a használatukhoz.

TETSZIK A WEBOLDALAM?

köszönöm ha kedveled és megosztod!