fbpx
– moments –

BLOG

történetek a fotós szemével

Canon RF 24-240mm 4-6.3 IS USM teszt | -DISTANCES-

Fotós barátaimnak van egy folyamatosan visszatérő kérdése-problémája: milyen objektívet vigyek magammal, amikor nyaralni megyek? Az összeset? Valójában az összeset el lehetne vinni (sőt, még a többiekét is), de mégis, legyen már egy egészséges kompromisszum (erről írtam az RF 35mm 1.8-as tesztben is), na! Imádom a fix gyújtótávolságot, de ha mindent (is) le akarunk fotózni, akkor tényleg kézenfekvőbb egy zoom obi erre a célra. A Canon, ezzel az RF 24-240 IS objektívvel (specifikációkra éhes fotográfusok erre) tömte be a fájdalmasan tátongó űrt, az utazás közben kreatívkodni vágyó fotósok, és / vagy a lelkes, fotózni szerető emberek világában. 

Mennyi minden megváltozott… (most jön az “bezzeg, amikor még fiatal voltam”-rész…dobpergés…) Szóval amikor még gyerek voltam (csakazértsem!) nyaralás alatt, (vagy rosszabb esetben utólag-ejnye!) képeslapokat küldtünk az otthoni barátainknak-családunknak csodás utazásaink helyszíneiről. Más kérdés, hogy sokszor mire megkapták, már otthon szürcsölgettük a Bedeco kakaót és együtt izgultunk Izaura látásának visszatéréséért. Rutinosabb és rövidebb ideig nyaraló barátaink, esetenként már inkább személyesen adták át az “Üdvözletünket küldjük Balatonról” feliratú, egyedinek akkoriban végképp nem nevezhető lapjaikat. 

Ma bezzeg?! Gyakran nem is csodálkozunk, ha valaki már azelőtt posztol egy szelfit a tengerpartról, mielőtt a gépe egyáltalán landolt volna! Szóval minden sokkal-sokkal gyorsabb lett. Rajtam kívül.

De miért is indultam el ebbe az irányba?! Mit akart mondani a (pénzt)költő?! Jah, meg is van! Utazás!

Szóval amióta késztetést és megkérdőjelezhetetlen tudást érzünk a “képeslapok” saját elkészítésére és azonnali felhőbe-instára-facebookra száműzésére, azóta van szükségünk egy utazásra alkalmas fényképezőgép-szettre. 

Persze sok esetben, erre a minőségi tevékenységre tökéletesen elég is lehetne a manapság akár két farzsebet is kitömő mobiltelefon, de azért aki meg akarja adni a módját (és akár érzi-látja a minőségi különbséget), csak visz magával legalább egy fényképezőgépnek látszó tárgyat. Vagy csak simán nyaral, fotóigény nélkül…de szép is volt az, valami dereng…mondjuk mivel képem nincs róla, lehet hogy meg sem történt.

Van egy Canon EOS R vázad? Vagy egy EOS RP-d? (ha még nincs, majd lesz!) Nyilván szükséged lesz egy utazós mindenesre is! Akkor összegezzük:

Mit is akarunk?

Elérhető árú zoom-ot!

Mikor akarjuk?

Most!

24-240mm lett, maradhat?! És ezáltal a távolság, mint üveggolyó, a kezedben van (nem a lábadban, mint a fixeknél). Szeretnél mellé egy jó kis optikai képstabilizációt, mert állványt nem szívesen vinnél magaddal a városnézésre? Pipa!

A méltán népszerű, konfigurálható vezérlőgyűrű cseppett ugyan hátracsúszott (módválasztóval váltható fókusz és program mód között), de meg tudom ám magyarázni! Hmmm…nem, most inkább mégsem akarom, majd személyesen. Viszont egy ezzel járó érdekesség: a gyűrű, így már teljesen néma. Na, én meg pont megszerettem, hogy érzem az “egységeket” tekerés közben. 

Íme egy tubus, aminek a kinyomási technikájába, még a leggyakorlottabb, legtűzrőlpattantabb menyecske sem tud hirtelen belekötni:

Ezen a nyárbúcsúztató hétvégén útnak indultam hát, hogy jó szokásom szerint, megtaláljam az élet értelmét. Vagy ha azt nem is, legalább pár fotó erejéig megmutassam, mit tudtunk fotózni így, ketten. Két sarokra a Camera Kft startponttól eltökéltem, hogy minden művészkedés nélkül, demonstrálom a zoom lehetőségeit. Kizárólag toronyiránti tiszteletből:

De egy torony, nem torony! Ez a Gyűrűk ura óta egyértelmű.

Itt az ideje, lelkes turistának álcázva, felfedezni még egy-két budapesti szépséget. Legyen mondjuk elsőnek egy kis Párizsi udvar, már ami csövön befér!

Namost azért álljunk már meg egy szóra! Nekem miért nem szólt senki, hogy itt ennyire nincs fény?! Figyelem, a következő kép, már a nyugalom megzavarására alkalmas, 12800-as ISO-n készült.

Nem tudod mi az az ISO, nem vagy fotós? Akkor ne is foglalkozz vele, nem érdekes!

Fotós vagy? Akkor örüljünk együtt, hogy ilyen „szép a zaja” az EOS R-nek!

Most hogy kicsit hűsöltem (34 fok volt), elő azzal a lelkesedéssel és irány a szabadtér! Ide az összes felhővel (és kettes villamossal)!

Annyira beleéltem magam a turistáskodásba, hogy mondom mindjárt megkérdezem merre van a Parlament! Csak meg ne tudják, hogy tudom.

Kis épületezés?! Régi és új?!

Oh, a Bazilika teteje, kíváncsi bámészkodókkal…ez jó fotó lehet, csak nyugodtan, halkan…

Erre a mellettem álló (szintén) turista, nem egy tükrös géppel exponált?!

Amikor rámesteledett, akkor volt tanáraim (valószínűleg) nagy örömére, mozgásábrázolásba kezdtem. Sikerarány? IS-is. Na ez az, ami nem az objektíven múlik, hanem a fotós kitartásán és türelmén. Értem már, miért nem való nekem mondjuk a tárgyfotózás.

Amikor már lement a Nap, akkor is sok szép színes felhőnyomot hagy maga után:

De egy valódi, hamisítatlan városjáró sem adná fel a felfedezést, csak mert éppen már besötétedett! Azért van az optikai stabi, hogy használjuk! Jöjjön két záróakkord. Kézből, csak neked, csak most.

Egy laza, közösen eltöltött hétvége után, a véleményem:

ha egy könnyű, elérhető és jó minőségű objektívre vágysz, ami akár az EOS R, akár az RP vázad korrekt társa lesz az utazásaid során, akkor megtaláltad! Ha még csak most tervezed egy RP vásárlását, nagyon kedvező KIT-akció fut jelenleg:

Canon EOS RP & RF24-240mm KIT

Ahogy minden bejegyzésemben, most is azt javaslom, hogy béreld ki a kiszemelt eszközt, és hozd meg a végleges döntést te magad! A Canon nagyon sok újdonsága vár még ránk idén! Alig várom, hogy tesztelhessem a többi objektívet is!

TETSZIK A BEJEGYZÉS?

köszönöm ha kedveled és megosztod!

OSZD MEG AZ ISMERŐSEIDDEL IS

hátha ők is éppen fotóst keresnek!

LÁTTAD MÁR?

a legfrissebb bejegyzések

KÖVESS

Facebookon

TETSZIK A BEJEGYZÉS?

köszönöm ha kedveled és megosztod!

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozásának érdekében. A honlap böngészésével hozzájárulsz a használatukhoz.

TETSZIK A WEBOLDALAM?

köszönöm ha kedveled és megosztod!